Sprekers

Pim van Diepen is sinds 2016 werkzaam bij Cardano als Director Business Development. In combinatie met deze rol ondersteunt hij diverse Client Teams bij de advisering en uitvoering van de dienstverlening aan Nederlandse pensioenfondsen. Hij is lid van de Leadership Council van Cardano. In de voorgaande twaalf jaar heeft hij bij Mercer onder andere het ALM-team in Nederland geleid. Meest recentelijk was hij Country Business Leader van Mercer Retirement Nederland. Van Diepen is actuaris.
Piet Eichholtz is hoogleraar vastgoedfinanciering en vastgoedbeleggingen aan de Universiteit Maastricht en partner bij adviesbureau Finance Ideas in Utrecht. Hij geeft les in Finance en Real Estate Finance and Investments. Zijn maatschappelijke bijdrage uit zich in diverse bestuurslidmaatschappen en adviesfuncties. Het academische werk van Eichholtz heeft geresulteerd in een groot aantal publicaties, zowel in Nederland als internationaal. Na praktijkervaring te hebben opgedaan bij ABP en NIB Capital, heeft Eichholtz Global Property Research opgericht en in 2004 was hij medeoprichter van Finance Ideas. Hij was ook betrokken bij de oprichting van GRESB, de Global Real Estate Sustainability Benchmark.
Hans Fortuyn is Delegated CIO in het Fiduciair Management team van BMO Global Asset Management, waar hij verantwoordelijk is voor de beleggingen van meerdere pensioenfondsen. Fortuyn begon in 2008 bij BMO GAM als Account Associate Investment Reporting en maakte in 2012 de overstap naar het fiduciaire team. Eerder werkte hij bij Schretlen & Co. Fortuyn behaalde een MsC in Financial Management aan de Nyenrode Business Universiteit en is afgestudeerd in Bedrijfskunde aan de Universiteit Groningen. Hij is tevens CFA Charterholder.
Ronald Hamaker is Principal bij Triple A Risk Finance. Dit is een onafhankelijk en innovatief consultancybedrijf gespecialiseerd in risicomanagement en actuariaat voor de financiële sector. Hamaker is opgeleid als bedrijfskundige en heeft als belangrijkste ervaringsgebieden governance, risicomanagement, compliance & integriteit, control en financieel toezicht. Hij heeft ruime kennis van en ervaring met diverse standaarden voor risicobeheersing (waaronder: ISO 31000 en COSO ERM) en financiële wet- en regelgeving (Solvency II, Wft, IORP II en Pensioenwet).
Jeroen van Hessen heeft zevenentwintig jaar ervaring in de financiële sector. Na AEGON werkte hij o.a. bij NIBC, waar hij voor verzekeraars de grootste Nederlandse white label hypotheekfinancier creëerde. Als RvB-lid bouwde van Hessen deze franchise verder uit en leidde hij Asset Finance, Treasury en Retail. In 2013 startte hij DMFCO en bouwde dit in korte tijd uit tot een institutionele vermogensbeheerder met een beheerd vermogen van €13 miljard.
Otto Hulst is sinds november 2017 hoofd van het innovatie lab van KAS BANK. Hij is verantwoordelijk voor het valideren van innovatieve initiatieven die resulteren in nieuwe producten, diensten en/of businessmodellen. Daarvoor was hij werkzaam als business consultant, waarin hij de Raad van Bestuur adviseerde over strategische vraagstukken. Hulst is tevens bestuurder van het Pensioenfonds van de KAS BANK en is in 2018 uitgeroepen tot Jonge Pensioenfondsbestuurder van het Jaar.
Jacqueline Lommen is Senior Pensions Strategist voor Noord-Europa bij State Street Global Advisors. In deze rol is zij verantwoordelijk voor de uitbreiding van de positie van State Street in de markt voor institutionele pensioenoplossingen. Lommen is al meer dan 25 jaar actief op de internationale pensioenmarkten. Met een achtergrond als toezichthouder (DNB en EIOPA), pensioenuitvoerder (Robeco) en -bestuurder bij verschillende fondsen, en als internationale consultant (Aon Hewitt Consulting) en pensioenverzekeraar (Aegon), bouwde ze praktijkervaring op in zowel de private als de publieke sector.
Stefan Lundbergh is directeur van Cardano Insights en is non-executive board member van het Vierde Zweedse Nationale Pensioenfonds (AP4). In het verleden bekleedde hij verschillende posities bij Algemene Pensioen Groep (APG) en bij Skandia Life Insurance Company in Zweden. Lundbergh behaalde zijn PhD aan de Stockholm School of Economics.
Karin Merkus is pensioenfondsbestuurder en adviseur van beleggingscommissies. Zij is onder meer bestuurslid bij PMT en daar voorzitter van de beleggingscommissie. Merkus heeft meer dan 20 jaar ervaring in de institutionele beleggingswereld, waar zij werkte bij investment consultants (WTW, S&V) en opdrachtgevers (AIM, Delta Lloyd, PGGM en verschillende pensioenfondsen). Merkus studeerde Algemene Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en zet zich naast haar werk in voor financiële educatie door het schrijven van educatieve financieel economische (kinder)boeken.
Hedwig Peters werkt als extern bestuurder en is daarnaast ook voorzitter van de Kring van Pensioenspecialisten. Zij werkt voor SPOV en HaskoningDHV en is lid van de auditcommissie bij Beveiliging. Hiervoor heeft zij het Fiduciair Office voor Allianz Global Investors GmbH in Nederland opgezet. Peters zet zich in om pensioenfondsbesturen te versterken op gebied van balansmanagement, governance en asset management.
Christoph Schon is Executive Director Applied Research voor EMEA bij Axioma. Hij heeft 10 jaar ervaring met portefeuille risico en performance analyse. Eerder werkte hij voor Lehman Brothers/Barclays POINT en UBS Delta. Schon begon zijn carrière in 2000 bij Dresdner Bank in Frankfurt, eerst als Fixed Income Research Analist en vanaf 2002 als lid van de FI index onderzoeksgroep. Tot 2006 was hij lid van de iBoxx European Technical Committee.
Jim Schuyt begon zijn loopbaan in de stadsvernieuwing. Daarvoor volgde hij uiteenlopende studies: Samenlevingsopbouw (Sociale Academie), Pedagogiek (Katholieke Universiteit Nijmegen) en Organisatiekunde (Rijksuniversiteit Groningen). Hij bleef tot 2014 werkzaam op het terrein van bouwen en wonen. Vanaf 1997 werd hij bestuurder van een woningcorporatie in de Noordvleugel van de Randstad. Medio 2013 vroeg Aedes, vereniging van woningcorporaties, of hij namens hen bestuurslid wilde worden van de Stichting Pensioenfonds voor de Woningcorporaties (SPW). Hij werd werkgeversvoorzitter van SPW.
Edith Siermann is per 15 januari 2019 Head of Fixed Income Solutions & Responsible Investing bij NN Investment Partners. Siermann is onderdeel van het management team Investments waarbij zij leiding geeft aan het Fixed Income Solution team, daarnaast  richt zij zich op de ontwikkeling van verantwoord beleggen binnen vastrentende waarden. Hiervoor was ze Chief Investment Officer bij De Nederlandsche Bank (DNB) en Global Chief Investment Officer Fixed Income en Managing Director bij Robeco. Zowel bij DNB als Robeco had Siermann een leidende rol op het gebied van duurzaamheid en engagement.
Koye Somefun is Head of Multi-Asset & Solutions van de Quant Research Group bij BNP Paribas Asset Management. Hij begon in 2007 bij Fortis Investment, later opgegaan in BNPP AM. Voor zijn huidige functie was Somefun o.a. hoofd quant strategieën voor het Multi-Asset team in Londen. Voor BNPP AM werkte hij bij Robeco, het Centrum voor Wiskunde en Informatica en Ortec. Somefun heeft een PhD in economie en een master in toegepaste wiskunde van de University of Notre Dame in de VS.
Margreet Teunissen is bestuursvoorzitter NUB van De Nationale APF en  bestuursvoorzitter van Pensioenfonds Openbare Bibliotheken BPF. Zij is tevens voorzitter van de Raad van Toezicht van IrisZorg (GGZ/verslavingszorg) en vice voorzitter van de Raad van Toezicht van de Maastro Clinic. Teunissen heeft verschillende pensioenopleidingen gevolgd: Certified Pension Executive (CPE), Erasmus Universiteit, Brein & Boardroom, Erasmus Universiteit, en diverse cursussen.
Hanneke Veringa is sinds in augustus 2006 werkzaam bij AXA Investment Managers als hoofd van AXA IM in Nederland. Voordat ze bij AXA IM in dienst trad was zij Senior Sales Manager Benelux bij ABN Amro Asset Management, Senior Manager International Branches bij ING Investment Management en Business Manager Financial Markets bij ING Barings. Ze begon haar carrière bij Deutsche Bank in Duitsland. Ze was ook vier jaar als docent verbonden aan de Finance & Investments afdeling van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Veringa heeft een Master in Business Economics van de Rijksuniversiteit Groningen en een MBA in Finance and Information Technology van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Columbia Business School.
Helma Verkouw is client executive voor Russell Investments Noord-Europa en een expert op het gebied van duurzaam beleggen. Zij is verantwoordelijk voor het beheer van strategische klantrelaties en het ontwikkelen van duurzaam verantwoorde beleggingsportefeuilles. Verkouw is medeoprichter en lead member van Russell Investments ESG Global Council sinds 2009, die de duurzaamheidsagenda en productontwikkeling voor het bedrijf bepaalt. Zij heeft 25 jaar werkervaring in de vermogensbeheer industrie en werkt sinds 2006 voor Russell Investments.
André de Vos is sinds februari 2019 hoofdredacteur print en events van Pensioen Pro. Hij begon in 1992 als freelance financieel journalist en schreef voor diverse financiële vakbladen, voor het Financieele Dagblad en vanaf 2009 voor IPNederland, wat later Pensioen Pro werd. Hij is ook initiatiefnemer van de Masterclasses Financiële Journalistiek, een langlopende serie cursussen om journalisten bij te spijkeren in financiële zaken.
Mariska van der Westen is uitgever van de vakbladen (‘Pro’s’) van de FD Mediagroep, waaronder Pensioen Pro. Ze was sinds 2000 werkzaam als financieel journalist en legde zich de afgelopen 14 jaar specifiek toe op de pensioen- en institutionele beleggingssector. Van der Westen was hoofdredacteur van Pensioen Pro van 2014 tot januari 2019 en voordien van pensioenblad IPNederland sinds de oprichting begin 2008. Daarvoor was ze hoofdredacteur van NPN, het Nederlandstalige pensioenvakblad van de Financial Times.