Focuscongres 2018
Donderdag 15 maart 2018
Hotel Gooiland, Hilversum
 
‘Omgaan met onzekerheid: toekomst-proof uw portefeuille’ – Hoe gaan pensioenfondsen om met onzekerheid en hoe bereiden ze zich voor op het onverwachte?
 
Dit is een conceptprogramma. Wijzigingen voorbehouden.
 
Workshop
 
11:30-12:15 Workshop Naar een ‘Allround’ portefeuille onder alle marktomstandigheden​
In deze workshop wordt ingegaan op de basisbeginselen die ten grondslag liggen aan een robuuste portefeuille en de strategieën die bijdragen aan de flexibiliteit en robuustheid van institutionele portefeuilles in tijden van onzekerheid.  
 
          Sprekers: Arthur Stroij, Client Portfolio Manager en Hans Fortuyn, Delegated CIO bij BMO Global Asset Management
 
12:00-12:50 Registratie en lunch
 
Plenaire sessie
 
12:50 Opening Mariska van der Westen, hoofdredacteur Pensioen Pro
 
12:55-13:25 Keynote presentatie Omgaan met onzekerheid
De onzekere (beleggings)wereld van vandaag vraagt om scherp inzicht, een koel hoofd en stalen zenuwen. Hoe onzeker is onze beleggingsomgeving eigenlijk, en hoe moeten institutionele beleggers zich voorbereiden op de stormen die nog komen gaan?  
 
          Spreker: Theo Kocken, directeur Cardano en hoogleraar risk management VU 
 
13:25-14:05 Panel Scenariodenken in de praktijk 
‘Scenariodenken’ is hard bezig uit te groeien tot de preferente benadering om institutionele portefeuilles te versterken en te testen op stressbestendigheid. Hoe kunnen ook kleinere en middelgrote pensioenfondsen optimaal gebruikmaken van de nieuwste inzichten op dit terrein?
 
          Moderator: Maarten van Wijk, redacteur Pensioen Pro
          Panel: Patrick Heisen, partner bij PwC; Eric Puik, Senior Energy Advisor, Shell International en Mark Petit, hoofd Klantenteam van Cardano 
 
14:05-14:25 Presentatie ‘Worst case scenario’
Hoe waarschijnlijk is het nachtmerriescenario waarin de bodem tegelijkertijd uit de aandelenmarkten en obligaties valt? En hoe bereiden we ons daar het beste op voor? Ligt de juiste voorbereiding in een nog verdere aanscherping van het beleggingsbeleid? Of ligt de oplossing wellicht in een aanpassing van de pensioenovereenkomst, of een premieovereenkomst met variabele uitkering en collectieve risicodeling?    
 
          Spreker: Jacqueline Lommen, Senior pensioenstrateeg Noord-Europa, State Street Global Advisors
 
Break-out sessies
14:25-15:35
 
  • Stroom A: Nieuwe kansen in alternatief schuldpapier
     
    • Valt er nog waarde te behalen in de drukke infrastructuurmarkt?
      Beleggers verdringen elkaar voor infrastructuur-aandelen en hoogwaardige infra-leningen. Maar volgens Jérôme Neyroud ontstaat er in die drukke markt een nieuwe mogelijkheid voor pensioenfondsen om betrouwbare, goed gediversifieerde kasstromen uit operationele infrastructuurprojecten aan te boren: door op de credit-ladder af te dalen van senior naar junior debt. Daar hebben pensioenfondsen geen last van concurrentie door verzekeraars, en krijgen ze waar voor hun geld – tegen lagere kosten dan andere beleggingen met vergelijkbare kredietwaardigheid.

                Spreker: Jérôme Neyroud, Head of Infrastructure Debt Investments, Schroders 
       
    • Welke kant gaat het op met alternatief schuldpapier en hoe construeer je het best een gediversifieerde credit-portefeuille?
      We geven inzicht in trends en ontwikkelingen op gebied van alternatief schuldpapier, zoals direct lending, vastgoed- en infrastructuurleningen. We bespreken de belangrijkste punten waarop u moet letten als u overweegt deze beleggingscategorieën aan uw portefeuille toe te voegen, en bespreken best practices rond implementatie.

                Spreker: Jorge Huitron, Senior Consultant, Aon
 
  • Stroom B: Kansen in een onzekere wereld
    Hoe kunnen pensioenfondsen – inclusief kleinere tot middelgrote fondsen – kansen benutten in bijvoorbeeld duurzame energie en disruptieve technologieën? 
     
    • Van klimaatrisico's naar nieuwe investeringskansen

                Spreker: Michiel Adriaanse, European Investor Relations and Sales for Sustainable      Investments, Deutsche Asset Management 
       
    • Energie: de Toekomst is nu​
      Kan transitie disruptie worden?

                Spreker: Sebastiaan Masselink, Investment Manager in het Impact Investing team van Actiam
       
  • Stroom C: Terug naar de lange termijn
    Juist in onzekere tijden valt er veel te zeggen voor langetermijnbeleggen, los van de waan van de dag. Hoe sterk is de ‘case for long-term investing’ en wat zijn de praktische implicaties, bijvoorbeeld op gebied van portefeuilleconstructie?  
     
    • Nieuwe manier van beleggen die u helpt uw lange termijn beleggingsdoel te realiseren los van de waan van de dag

                Spreker: Remmert Koekkoek, Head of Matching and Overlay Strategies, Robeco
       
    • Langetermijnbeleggen:
      Pensioenfondsen kunnen meer bijdragen aan economische groei
      …en daar worden de deelnemers niet slechter van

                Spreker: Jaap van Dam, directeur Strategisch Beleggingsadvies, PGGM
       
    • De lange termijn aandelenportefeuille
      Hoe doen we dat bij SPF Beheer?

                Spreker: Justus van Halewijn, directeur Vermogensbeheer, SPF Beheer 
 
Plenaire sessie (vervolg)
 
15:35-15:50 Pauze
 
15:50-16:20 Interview Toezichthoudersperspectief
DNB ziet niets liever dan stressbestendige pensioenfondsen die in goed- én slechtweerscenario’s overeind blijven. Wat is daarvoor nodig, en welke beren ziet de toezichthouder op de weg?

          Een vraaggesprek met Gisella van Vollenhoven, divisiedirecteur Toezicht Pensioenfondsen, DNB​ door Mariska van der Westen, hoofdredacteur Pensioen Pro
 
16:20-16:40 Presentatie ESG als wegwijzer 
De toekomst is onzeker, en ‘toekomstbestendig’ betekent dus eigenlijk niet anders dan ‘bestand tegen onzekerheid’. Hoe kan ESG daarbij helpen?
 
          Spreker: Adrie Heinsbroek, Head of Responsible Investment, NN IP
 
16:40-17:15 Panel Alles draait om rente
Onzekerheid over wat de (lange) rente gaat doen, is misschien wel de grootste kopzorg waarmee een institutionele belegger met langlopende verplichtingen te maken krijgt. Wat zijn de belangrijkste trends en strategieën waar pensioenfondsen de komende maanden naar moeten kijken?
 
          Moderator: Mariska van der Westen, hoofdredacteur Pensioen Pro
          Panel: Hanneke Veringa, Country Manager the Netherlands, AXA Investment Managers; Xavier Baraton, Global Chief Investment Officer, Fixed Income, HSBC Global Asset Management; Remmert Koekkoek, Head of Matching and Overlay Strategies, Robeco; Jeroen van Bezooijen, executive vice president en hoofd van EMEA client solutions, Pimco 
 
17:15 – 18:00 Netwerkborrel met de Jazz Centrale
 
Deelname aan het congres is gratis voor pensioenfondsen. Consultants kunnen deelnemen voor €450 per persoon (excl. BTW).
Commerciële aanbieders kunnen enkel als sponsor deelnemen. Meer weten over de sponsormogelijkheden? Klik dan hieronder. 
Mede mogelijk gemaakt door:
Sprekers:
Michiel Adriaanse is Head of Sustainable Investments Sales EMEA at Deutsche Asset Management. He joined the company in 2010 with 14 years of industry experience. Previously, Adriaanse worked for Deutsche Bank in leveraged finance, project finance and corporate syndicated lending. Before that, he served as a director in leveraged finance at ABN Amro Bank. Prior to joining, he was a principal consultant for strategy and corporate finance at PricewaterhouseCoopers. Adriaanse began his career in operations management consulting with Andersen Consulting. MSc in Electrical Engineering - Delft University of Technology; MBA from London Business School; Chartered Alternative Investment Analyst (CAIA)
Xavier Baraton is Global Chief Investment Officer, Fixed Income bij HSBC Global Asset Management.
He joined HSBC in September 2002 and became Global Head of Credit Research in January 2004. In 2008 he was appointed as Head of European Fixed Income and as Global CIO, Fixed Income in 2010. In this role, he moved to the New York office in 2011. Baraton relocated to London in 2014 where he took oversight of HSBC Alternative Investments Limited (HAIL). Prior to joining HSBC, he spent six years at Credit Agricole CIB. He began his career in 1994 in the CCF Group. 
 
Hans Fortuyn is als Delegated CIO van een aantal bedrijfstakpensioenfondsen werkzaam bij BMO Global Asset Management. Hij startte hier in 2008 als Account Associate Investment Reporting en maakte in 2012 de overstap naar het fiduciaire team waar hij nu werkt. Fortuyn is afgestudeerd in Bedrijfskunde met een Master Financial Management aan de Nyenrode Business Universiteit en is CFA-Charterholder.
Adrie Heinsbroek is Head of Responsible Investment bij NN Investment Partners. Hij is verantwoordelijk voor het verder integreren van ESG-factoren in de beleggingsoplossingen van NN IP en voor de algemene visie op verantwoord en duurzaam beleggen. In maart 2017 maakte hij de overstap naar NN IP vanuit ING Bank België, waar hij sinds medio 2014 Head of Sustainability was. Hij startte zijn loopbaan bij ING in 2006 en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling en het aanbod van duurzame beleggingsmogelijkheden. Heinsbroek is lid van de VBA werkgroep Maatschappelijk Verantwoord Beleggen en neemt actief deel aan stakeholderdialogen bij ondernemingen.
Patrick Heisen is partner in de pensioenadviespraktijk en is in 2012 in dienst getreden bij PwC. Zijn primaire focus is (integraal) risicomanagement bij pensioenfondsen, uitvoeringsorganisaties en vermogensbeheerders. Aandachtsgebieden van het risicomanagement zijn hierbij: strategie, operationeel, financieel en relevante wet- en regelgeving. Hij heeft gewerkt bij Towers Watson, ING Investment Management, ING Bank en Rabobank en hierdoor ruime ervaring in de financiële sector.
Jorge Huitron is Senior Consultant at Aon, in the firm's global private equity research group, specializing in European private equity funds. He also provides generalist support to investors across their private asset portfolios. Prior to joining Aon Hewitt in 2015, Huitron was a Director of Private Markets Research at investment consultant bfinance. In this role, he conducted investment manager research across a variety of private markets, including private equity, private debt, real estate, infrastructure and litigation funding on behalf of institutional investors. He also reviewed existing and planned private equity portfolios. Huitron began his career at Cambridge Associates where he worked on investment strategy, asset allocation and manager selection exercises for major universities, foundations, cultural institutions, non-profit organizations, pension funds and high net worth families. He holds an A.B. in Economics cum laude from Harvard University.
Theo Kocken (1964) is hoogleraar Risk Management aan de VU, oprichter van Cardano en voorzitter van de Stichting Cardano Development, gericht op beter risico management in ontwikkelende markten. De laatste 25 jaar publiceerde hij boeken en artikelen op het gebied van risk management, pensioenherontwerp en financiële markten. Daarnaast hanteert hij andere media als bron van educatie zoals de documentaire Boom Bust Boom (samen met Monty Python’s Terry Jones) over het endogene karakter van financiële crises.
Remmert Koekkoek is hoofd Matching and Overlay Strategies bij Robeco. Sinds november 2011 richt hij zich bij Robeco op het beheer van matching- en risicomanagement-oplossingen voor pensioenfondsen en verzekeraars. Vanaf 2004 heeft hij zowel binnen als buiten Robeco verschillende functies vervuld die te maken hebben met het beheer van risico’s op de balans van banken, pensioenfondsen en verzekeraars. Koekkoek is cum laude afgestudeerd in Econometrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Jacqueline Lommen is Senior Pensions Strategist voor Noord-Europa bij State Street Global Advisors. In deze rol is zij verantwoordelijk voor de uitbreiding van de positie van State Street in de markt voor institutionele pensioenoplossingen. Lommen is al meer dan 25 jaar actief op de internationale pensioenmarkten. Met een achtergrond als toezichthouder (DNB en EIOPA), pensioenuitvoerder (Robeco) en -bestuurder bij verschillende fondsen, en als internationale consultant (Aon Hewitt Consulting) en pensioenverzekeraar (Aegon), bouwde ze praktijkervaring op in zowel de private als de publieke sector.
Sebastiaan Masselink is sinds 2017 werkzaam als portefeuillemanager binnen Actiam’s team voor Impact Investing. Hij is daarnaast docent nieuwe bedrijfsmodellen aan de Hogeschool Van Hall Larenstein. Masselink is gespecialiseerd in clean-tech beleggingen, hulpbronnen-efficiëntie en duurzame beleggingsoplossingen. Voordat hij in dienst kwam bij Actiam, werkte hij ruim 12 jaar bij Kempen & Co. Hij startte zijn loopbaan bij ABN Amro. Masselink is afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen als doctorandus International Organizations & Management.
Jerome Neyroud has over 20 years of infrastructure debt experience. He joined Schroders in 2015 as head of infrastructure debt investments. From 2012 to 2015 he acted as senior fund manager, infrastructure debt at Axa IM and was instrumental in launching Axa infrastructure debt platform. Prior to being a fund manager, Neyroud held various roles as an energy and infrastructure banker over 15 years with BNPP, SG and Dexia. He graduated in applied mathematics and economy from ENPC-Paris Tech.
Mark Petit is sinds 2008 werkzaam bij Cardano. Hij is hoofd van het Investment Solutions team, accountmanager van diverse institutionele klanten en maakt deel uit van het Nederlandse managementteam. Het Investment Solutions team is verantwoordelijk voor alle beleggingsoplossingen en bestaat uit portefeuilleconstructie en -management van overlay en geïntegreerde LDI-mandaten, treasury activiteiten, trading en klantrapportages. Petit heeft meer dan 15 jaar ervaring in de sector. Voor Cardano was hij werkzaam bij ABN Amro Asset Management in diverse rollen. Hij heeft een MSc in de geofysica van de Universiteit van Utrecht en is Chartered Alternative Investment Analist.
Eric Puik is currently Senior Energy Advisor in the Corporate Strategy Department of Shell International, based in the Hague, the Netherlands. Puik’s focus is on worldwide energy supply/demand analysis and its strategic implications for Shell.
Puik has been with the Shell group of companies for about 25 years. His Shell career developed along two dimensions; from R&D to commercial, and from downstream refining to upstream exploration. He held a wide range of positions; in downstream R&D, in upstream process engineering and R&D management, and in identification and maturation of commercial and exploration investment opportunities in the Middle East, Asia and Sub Sahara Africa.
Before joining Shell, Puik obtained a PhD in Physics from the Vrije Universiteit of Amsterdam, followed by an additional posting in Surface Physics at the FOM Institute of Plasma Physics in the Netherlands.
Arthur Stroij is sinds 2015 als Client Portfolio Manager werkzaam in het LDI team van BMO Global Asset Management. Hiervoor werkte hij 6 jaar als consultant bij Towers Watson. Stroij studeerde Econometrie aan de universiteit van Tilburg en heeft een master in Quantitative Finance. Daarnaast heeft hij een master in Actuarial Science van de TIAS business school. Hij is gekwalificeerd actuaris (AAG) en heeft de FRM titel van GARP.
Jaap van Dam is Directeur Strategisch Beleggingsadvies bij PGGM. Hij is verantwoordelijk voor het identificeren en doen realiseren van verbeteringen in de beleggingsaanpak van PGGM. Recente aandachtsterreinen zijn Lange Termijn Beleggen en het integreren van Klimaatverandering in het Beleggingsproces. Daarnaast is hij onder andere voorzitter van de VBDO, de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling.
Mariska van der Westen is hoofdredacteur en directeur van Pensioen Pro. Ze is sinds 2000 werkzaam als financieel journalist en legde zich de afgelopen 12 jaar specifiek toe op de pensioen- en institutionele beleggingssector. Van der Westen was hoofdredacteur van pensioenblad IPNederland sinds de oprichting begin 2008. Voordien was ze hoofdredacteur van NPN, het Nederlandstalige pensioenvakblad van de Financial Times.
Justus van Halewijn is sinds 2015 werkzaam als directeur Vermogensbeheer (CIO) bij SPF Beheer, met zo’n €20 mrd onder beheer voor het Spoorwegpensioenfonds en SPOV (pensioenfonds Openbaar Vervoer). Voorheen was hij werkzaam als Hoofd Investment Management bij Achmea en werkte hij negen jaar als hoofd van de afdeling Investment Strategy Research bij  Blue Sky Group. Van 1995 tot 2003 werkte Van Halewijn in verschillende functies voor ING Bank, onder andere als senior kwantitatief beleggingsanalist Equities. Hij studeerde in 1994 af op de VU Amsterdam in Business Econometrics.
Gisella van Vollenhoven (1970) is sinds 1 juli 2017 divisiedirecteur Toezicht pensioenen bij De Nederlandsche Bank. Daarvoor was ze divisiedirecteur On-Site toezicht en bancaire expertise en afdelingshoofd Toezicht beleid pensioenen. Van Vollenhoven begon haar carrière bij ING Groep. Zij heeft daar diverse leidinggevende functies bekleed in Nederland en het buitenland. Zij studeerde in 1994 af als actuaris aan de UVA. Naast haar werk bij DNB zit ze onder meer in de Raad van Advies van de Masteropleiding Finance aan de VU.
Hanneke Veringa is sinds augustus 2006 werkzaam bij AXA Investment Managers (AXA IM) als Country Manager the Netherlands. Voordat ze bij AXA IM in dienst trad, was zij Senior Sales Manager Benelux bij ABN Amro Asset Management, Senior Manager International Branches bij ING Investment Management en Business Manager Financial Markets bij ING Barings. Veringa begon haar carrière bij Deutsche Bank in Duitsland. Ze was ook vier jaar als docent verbonden aan de Finance & Investments afdeling van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.